שאלות נפוצות לערב פסח שחל בשבת
מה מומלץ לאכול כדי לצאת ידי ברכת המוציא בערב פסח שחל להיות בשבת?
מאכלים עם קמח מצה בשבת
איסור אכילת מצה בערב פסח חלה רק על מצה שאפשר לצאת באכילתה ידי חובה בליל הסדר (מסיבה זו יש פוסקים שמתירים לאכול מצה עשירה בערב פסח). מצה שהשתמשו בה לבישול מאבדת את הגדרתה כמצה; על כן, מאכלים שבושלו עם קמח מצה, כמו קניידלך או כדורי בשר – מותרים באכילה בשבת (מ”ב תמד, ח). עם זאת, ישנה מחלוקת לגבי אפייה וטיגון עם קמח מצה, ועדיף להימנע ממאכלים שנאפו או טוגנו עם מצה (שבט הלוי ח,קיא; הגרש”ז אוירבך, מובא בספר ערב פסח שחל להיות בשבת של הרב צבי כהן, עמ’ 207). (ייתכן שיש מקום להתיר קמח מצה שטפל למאכל, כמו תערובת של קמח מצה בשניצל).
חמץ בסעודות שבת
מבחינה הלכתית מותר לאכול חמץ עד השעה הזמנית הרביעית בשבת; עם זאת בשל חששות שונים, המנהג הנפוץ המתבסס על רבים מן הפוסקים הוא לא לאכול תבשילי חמץ בשבת זו. אם בכל אופן מחליטים להכין תבשילי חמץ בשבת זו, יש להקפיד לנקות היטב את כלי הבישול לפני שבת. לפי חלק מהפוסקים אסור לנקות כלים כאלה בשבת משום שאין בהם צורך וניקויים הוא הכנה משבת לחול. לפי הפוסקים אם אוכלים בכלי חמץ בשבת, יש לנקותם ביד או במטלית, ולא לשטוף אותם במים אלא אם יש צורך גדול (שו”ע ורמ”א, או”ח תמד, ג). לכן עדיף בשבת זו להשתמש בכלים חד פעמיים ולאכול בחוץ, באופן שמאפשר להיפטר מפירורי חמץ בקלות וביעילות.
(המלצת המחברת: עדיף לבשל אוכל כשר לפסח לשבת זו. למי שנוהג שלא לאכול קטניות בפסח, ומתקשה לקבל יום נוסף של הגבלה זו, מומלץ להכין מאכלי קטניות בכלים חד פעמיים. עדיף לא לאכול קטניות בכלי פסח למי שנוהג לא לאכול קטניות. יש לסיים אכילת קטניות לפני סוף זמן אכילת חמץ, אבל אם נותרו שאריות אפשר לשמור אותן במקום מוצנע (שו”ת שבט הלוי, חלק ג, לא).
אבל אנחנו מאוד רוצים לאכול חמץ!
אם באמת חשוב לכם לאכול חמץ בשבת, עדיף להגביל את אכילת החמץ לחלה וקינוחים בליל שבת ובבוקר שבת, ולהכין את החמץ בצמצום כדי לוודא שלא יישארו שאריות חמץ אחרי סוף זמן אכילה. אכלו את החמץ בחוץ, או על מפה חד פעמית, והשתדלו להימנע ממאכלים עם הרבה פירורים. מי שרוצה לחמם מאכלי חמץ (על אף שלא מומלץ!) עדיף שיעשה זאת בכלים חד פעמיים, ועל משטח שלא משתמשים בו בפסח, או משטח שעטוף היטב בנייר כסף עבה. יש לוודא שהחמץ לא יוכל לטפטף או לחלחל למשטחים של פסח.