//'; }"> חזרה לתכניות בית המדרש

כִּתְבוּנִי

תוכנית עמיתות לכתיבת ספרים תורניים

 

שלחה להם אסתר לחכמים: “כתבוני לדורות” (מגילה ז’ ע”א)

תוכנית כתבוני נוסדה ע”י מתן במטרה להגדיל את מספר הספרים התורניים ברמה גבוהה הנכתבים על ידי נשים, וכדי לאפשר לכותבות להקדיש את הזמן הנדרש להשלמת ספר.

 

 

המשך לקרוא

מערכת התכנית

העמיתות הנבחרות של המחזור השני - תשפ"ה

ד”ר תהילה אליצור בוגרת המחזור הראשון של המכון התלמודי עיוני במתן, ולימדה במתן ירושלים במשך 15 שנים. היא בעלת תואר ראשון ושני במחשבת ישראל מהאוניברסיטה העברית, ותואר דוקטור מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. ד”ר אליצור מרצה בתחומים גמרא, ספרות חז”ל, וספרות הלכה, וחוקרת את ספרות השו”ת, ההלכה והאגדה בתלמוד הבבלי. היא מרצה במכללת הרצוג ובבית הספר ללימודי יסוד בבר אילן, ומלמדת בבתי המדרש הדר והראל בירושלים. היא חברה בארגון רבני ורבניות בית הלל, ופעילה חברתית במסגרות שונות.

הספר שאלות חיים: פרקים במסכת שבת יבחן תמות בכשישה פרקים במסכת שבת שאינן הנושא ההלכתי המוצהר של הפרק, אך נוכחותן בולטת לאורך הסוגיות בדיון ההלכתי, במעשי חכמים, ובאגדות. אבקש להראות כיצד המלאכה, איסור השבות, או חובת השבת העומדים במרכז כל פרק נידון, מובילים לעיסוק בשאלת חיים מסוימת ומקדמים את הדיון בצדדיה. ההתייחסות לפרק תלמודי כיחידה ספרותית תסייע להבחין כיצד הצבה חוזרת של תמה בסוגיות שונות בעלות אופי שונה, יוצרת דיאלוג או רב שיח בשאלת החיים הנידונה, ומזמינה את הלומדים להקשיב ולהפוך לשותפים בשיח ובהתלבטות.

עו”ד ויועצת הלכה ירדנה (קופ) בודנהימר מרצה וכותבת בנושאים מתחומי דיני המשפחה והמעמד האישי, רפואה ואתיקה, ופוריות. היא ייסדה והובילה במתן את המכון התלמודי העיוני לנשים,  ואת שיעור דף היומי הראשון לנשים על ידי נשים.  בודנהימר יועצת הלכה-מלווה פוריות מוסמכת מטעם נשמת ובעלת תואר שני במשפט ציבורי ובינלאומי מאוניברסיטאות תל אביב/נורת’ווסטרן.  עולה וותיקה משיקגו שבארצות הברית, (קופ) בודנהימר גרה עם משפחתה בישוב תקוע.  נוסף על ליווי בענייני פוריות ובנושאים הלכתיים נוספים היא פעילה ציבורית בפורומים ליצירת פתרונות הלכתיים ומשפטיים. במסגרת עבודתה בשירות הציבורי ביחידה למשפט עברי במשרד המשפטים, עו”ד בודנהימר עוסקת במתן ייעוץ וכתיבת חוות על הצעות חוק והליכים משפטיים בבתי המשפט ובבתי הדין.

יסודות ודילמות בפריון בסיוע טכנולוגי (ART) בהלכה: מהמעשה לתיאוריה

הטכנולוגיה של הפריון שהביאה המון ברכה לעולם ואפשרה למיליוני אנשים לממש את כמיהתם לצאצאים, גם הולידה שאלות ודילמות אתיות, רפואיות ומשפטיות. באמצעות מקרים אמיתיים ועל רקע המשפט הנוהג, נציג וננתח את היסודות והפרדיגמות הייחודיים של ההלכה היהודית הנותנים מענה לדילמות אלה, בסוגיות יסוד כגון: קביעת זהות הורית, תרומת גמטים ועוברים, והסתכנות בהריון. לעיון נוסף ולשימוש אנשי מקצוע הנספחים לספר יכללו טבלאות המסכמות דעות הלכתיות, חוקים ישראליים ותקצירי פסיקה חשובים, והרחבה עיונית בחלק מהסוגיות.

ד”ר חגית בלס – לחגית תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן, תואר שני במשפטים מהאוניברסיטה העברית ודוקטורט בתחום המשפט עברי מאוניברסיטת לונדון.

העגונה בהלכה: חידושים ומגבלות

הספר יסקור התפתחויות מרכזיות בהלכות העגונה למן התקופה התנאית ועד למאה העשרים, וימחיש כיצד שינויים היסטוריים השפיעו על התפתחות ההלכה ועל יחסם של חז”ל למעמד העיגון.

איילת הופמן ליבזון היא מרצה בכירה במחלקה לתלמוד ותורה שבעל פה באוניברסיטת בר אילן. קודם לכן היתה מרצה באוניברסיטת רייכמן ומרצה אורחת באוניברסיטאות הרווארד ופנסילבניה. היא בוגרת מת״ן ולימדה במשך שנים בבתי מדרש שונים. ספרה הראשון יצא לאור בהוצאת קיימברידג׳ וכותרתו Law and Self-Knowledge in the Talmud.

הספר על הסף: הקדמות למסכתות התלמוד מאגד הקדמות לכל אחת ממסכתות התלמוד הבבלי. כל הקדמה מספקת מבט-על של המסכת הנדונה, מציגה את מבנה המסכת, מבארת את מושגי היסוד הנחוצים להבנתה, ומעניקה לקורא הצצה אל התשתית הרעיונית והנושאים המרכזיים הנידונים בה.

ד”ר שולמית להמן מלמדת מחשבת ישראל שנים רבות, במסגרות שונות. היא תמיד מחפשת דרכים לגעת בנפש ולהעמיק את ההפנמה, כך שבמקביל להוראה ד”ר להמן לימדה שיטות טיפוליות יחודיות וחדשניות שמעשירות את השיעורים ומסייעות לאנשים. בדוקטורט שהיא כתבה באוניברסיטה העברית, הצביעה על מסורות ייחודיות של הבעש”ט שעוברות דווקא דרך משפחתו ולא דרך תלמידיו.

מטרת הספר שופרו של הבעש”ט היא לסלול מסילות ליישומי האחדות והדבקות בתשתית החסידות. לחשוף ולהנגיש את הרעיונות של הבעש”ט לשפה עכשווית, שנותנת כוח ומשמעות.

הרבנית דבי צימרמן היא משיבת הלכה שהוכשרה בתוכנית הלכתא של מתן, ומנהלת את ‘שאילה’, השו”ת האינטרטי של בוגרות התוכנית. לאחר שסיימה תואר ראשון בעבודה סוציאלית “חשקה נפשה בתורה”, ובתחילת דרכה שילבה הוראה במדרשות לבנות חו”ל עם לימוד בתוכנית למקרא ופרשנות במתן ובבית המדרש של בית מורשה. דבי ממשיכה ללמד תנ”ך, גמרא ומחשבת לתלמידים מגוונים מרחבי העולם היהודי.

הספר לגאול את הגאולה: מסע בחזיונות גאולה במקרא וספרות חכמים מטרתו למיין ולהבין את חזונות הגאולה השונים במקורות היהודיים המסורתיים. לפני כמעט אלף שנה, תיאר הרמב”ם תפיסות מוטעות נפוצות לגבי שכר ועונש בכלל, וימות המשיח בפרט. למרות זאת, רבות מתפיסות אלה עדיין קיימות, ורוב הדיונים המודרניים מתחילים ומסתיימים ברמב”ם, תוך התעלמות ממגוון נבואות מקראיות, אמירות מדרשיות, ודעות שמצויות בחז”ל בנושא זה. תולדות עם ישראל כרוכות במעגלים חוזרים של גלות וגאולה. היכן אנו מצויים היום במעגל ההיסטוריה היהודית? האם מוטל עלינו לעשות דבר-מה כדי להביא את ימות המשיח? האם אנו בכלל מעוניינים בגאולה?

קשה לשאוף לדבר שאי אפשר להבין, או אפילו לדמיין. ספר זה מבקש לחקור את האפשרויות. נלבן את הסוגיות המרכזיות והמחלוקות הנפוצות בנושא, שעלו במשך דורות של תיאורים נבואיים ופרשניים של שלבי הגאולה, ונבחן כיצד משתלבים תיאורים אלה עם הגישות המסורתיות של היהדות ליחס בין רוחניות לגשמיות, בין פעולה לתוצאה, בין היחיד לציבור, בין יהודים לגויים, ובין אלהים לבני האדם.

רבקה קהן שימשה במגוון תפקידים חינוכיים בתיכון ובמוסדות על-תיכוניים בארה״ב ובארץ. היא לימדה בתיכון מעיינות (Ma’ayanot Yeshiva High School for Girls) במשך 20 שנה, ניהלה את בית הספר במשך עשור, והעבירה הרצאות בבתי כנסת ובתוכניות לחינוך מבוגרים בארה״ב בנושאים הקשורים לתורה ולחינוך. רבקה עלתה לארץ בשנת 2020, וכיום היא מלמדת במדרשת תהילה, בהרצוג עולמי, וב-YU Israel. היא שימשה בתפקיד מנהלת פרויקטים חינוכיים באתר ‘על-התורה’, ולימדה במדרשת הרובע, בנשמת, ובמדרשת אמונה ואומנות.

דע לבבי: נופים רגשיים בסיפורי התנ”ך

ספר זה נועד לחקור נרטיבים בתנ״ך המתארים מגוון של חוויות רגשיות ותכונות של מערכות יחסים בין בני אדם.  מתוך ניתוח ספרותי של המקרא, מדרשי אגדה, ומפרשי המקרא לאורך הדורות, הספר יפתח תובנה חדשה לגבי הגישה הרב-גונית של התנ״ך לגבי חייהם הרגשיים של בני אדם, כולל חוויות אוניברסליות כמו בושה ואשמה, אבל, שינוי אישי, אושר,  יסודות של מערכות יחסים, ועוד.

העמיתות הנבחרות של המחזור השני - תשפ"ד

ד”ר ברכי אליצור תכתוב ספר שינתב את הקוראים בשבילי אגדות בראשית. ברכי עוסקת בהוראת תנ”ך וספרות חז”ל במכללת הרצוג להכשרת מורים וחוקרת מדרש. מאמריה עוקבים אחר דמויות מקראיות וסיפורי מקרא בספרות הבתר מקראית ובספרות חז”ל, תוך ניסיון להתחקות אחר גורמי התמורות שעברה הדמות או הסיפור במהלך הדורות. מחברת הספר ‘דיוקן בשביל הדורות’.

בשבילי אגדות בראשית מדרשי חז”ל רבים הפכו לנכסי צאן ברזל של המורשת היהודית, הם שגורים על לשונם של ילדים צעירים הרואים בהם חלק מהסיפור המקראי, ואף מבוגרים יופתעו לא פעם לגלות שפרטי עלילה מקראית אינם אלא תוספת מדרשית שאינה מופיעה בכתוב.

לעיתים הדרשה משתלבת עם הסיפור המקראי ומעניקה לו ממד נוסף, אולם  לא פעם המדרש הופך את היוצרות ומשנה את ההערכה למעשי הגיבורים מן הקצה אל הקצה.

בספר המתוכנן אעסוק בכמה מהמדרשים המוכרים הללו, אנסה להתחקות אחרי אבני היסוד הקדומים שהובילו לעיצובם, ובעיקר אתמודד עם שאלת מטרת המדרשים הללו, וסיבת הצמדתם לסיפור המקראי.

העיון בניתוח מדרשי הספר יאפשר לקורא לחזור במנהרת זמן אל תקופת הפריחה של המדרש הארץ ישראלי בתקופת התלמוד, לדמיין את המיית חצרות בתי המדרש בלוד ובטבריה, ולהכיר באמצעות השיח המדרשי את נושאי המחלוקת שהטרידו את החברה היהודית, את אתגרי הדת והתרבות שהציבו בפניהם שכניהם הנוכרים, ואת הכמיהה לגאולה שפעמה בלבבות לכל אורך הדורות.

ד”ר אחינעם יעקבס תכתוב ספר על תיאורי האל אחר החורבן בספרות חז”ל, ומשמעותם התיאולוגית. אחינעם בעלת תואר דוקטור בספרות חז”ל מהאוניברסיטה העברית, מלמדת מדרש ואגדה בבית המדרש במגדל עז ובמכללת הרצוג. אחינעם היתה במשך שנים חברת ועדת מקצוע בתנ”ך ובספרות במשרד החינוך ומנהלת היום תכנית בספרות במשרד החינוך.

דמותו המשתנה של ה’ לאחר החורבן בספרות האגדה לאחר השבר הגדול שהתרחש עם חורבן הבית, מתארים חכמים את דמותו של אלוקים בתיאורים יוצאי דופן ברגישותם. כיצד נוצרו דרשות אלו? מה משמעותם התיאולוגית, האם היו מקובלות גם במרכז הגדול שבבבל? ומה אנו יכולים לקחת מאותה תקופה אל השיח האמונה והדתי של תקופתנו?

הרבנית קרן מילר-ג’קסון תכתוב פירוש על המחצית הראשונה של מסכת ברכות. הספר יתמקד בניתוח קטעי האגדה בגמרא לאור המסגרת ההלכתית שבה הם מופיעים, וידגים שמסכת ברכות אינה רק חיבור הלכתי בנושא התפילה ביהדות, אלא אוצר של מושגים ונושאים שקשור לשימור והחייאה מחדש של החיים היהודיים ומנהגיהם לכל הדורות. קרן היא משיבת הלכה, מרצה במתן ובמקומות נוספים, ומנחה של ההסכת Women & Wellbeing של מרכז עדן. יש לה תואר שני בספרות חז”ל מאוניברסיטת ניו-יורק (NYU).

אגדות תלמודיות במסכת ברכות: מדריך לחידוש החיים היהודיים ספר זה יבחן כיצד החכמים מבטאים את החששות, החולשות והחזקות, ההגות והאידיאלים שעיצבו את החיים היהודיים, במדרשים ובאגדות ששזרו בתלמוד. ניתוח החומר האגדי והיחס שלו להקשר ההלכתי מורה שמסכת ברכות לא שימשה רק כקודקס הלכתי בנושא תפילה וברכות. ספר זה ידגים כיצד מסכת ברכות – שפותחת את התורה שבעל פה – משמשת מודל ומדריך לשמירת התורה והמסורת היהודית לצד ההתאמות הנדרשות שמאפשרות את חידוש החיים היהודיים לאורך ההיסטוריה, בשמנים ומקומות שונים. רעיונות אלה רלוונטיים למחויבות ליהדות ולמנהגיה, בייחוד בעולם המודרני שעובר שינויים תדיר.

ד”ר ליסה פרדמן תכתוב על הגישה ההוליסטית של רש”י לספרי הכתובים. לליסה תואר שלישי מאוניברסיטת בר אילן, והיא פרסמה מהדורה ביקורתית של פירוש רש”י לספר משלי, ומאמרים על המתודולוגיה של רש”י. היא מלמדת במכללת אפרתה ובמוסדות נוספים ללימוד תורה לנשים.

הגישה ההוליסטית של רש”י לספרי הכתובים הסגנון הפרשני הנקודתי של רש”י, המציע פירוש של כל פסוק בפני עצמו, מונע לעיתים קרובות מהסתכלות פנורמית של הטקסט – אולם, ניתוח פירושיו לספרים מסוימים בכתובים מגלה חיבורים מאוחדים מבחינה תמטית עם נושאי רוחב, ובכך נחשף רובד נוסף באמנות הפרשנית המבריקה של רש”י.

הרבנית גילה רוזן תכתוב על התפתחות וייצוג מצוות הדלקת נר שבת בהלכה, באגדה, ובספרי תחינות לנשים. גילה היא יועצת הלכה, עם תואר שני בספרות משווה. היא סייעה בייסוד ‘מרכז יקר’, שם היא מלמדת תלמוד ומדרש. גילה למדה ולימדה במתן ובבתי מדרש נוספים ללימוד תורה לנשים.

הדלקת נר שבת בהלכה, באגדה, ובתפילה חיבור זה יציע ניתוח של סוגיות הלכתיות שקשורות במשמעות הדלקת נר שבת, במעמד המצווה, ובאופי הלימינאלי-חולף שלה, ויסקור תפיסות מקבילות של נרות שבת במדרשי האגדה ובתפילות נשים.

העמיתות הנבחרות של המחזור הראשון תשפ"ג

ד”ר שפרה אסולין תכתוב על שיר השירים בספר הזוהר. לשפרה דוקטורט במחשבת ישראל, והיא מרצה במכללת שלם. היא חוקרת בכירה בתחום לימודי הקבלה, ומחברת מחקרים חדשניים בתחום.

‘הגידה לי שאהבה נפשי’ – פשט, רמז דרש וסוד בפירוש הזוהר לשיר השירים זוהר שיר השירים – מהדורה מוערת עם עיונים פרשניים ספר הזוהר, ספר הספרים של תורת הסוד היהודית, חתום וסגור בפני רוב ציבור הלומדים. שפתו הארמית, התמונות, הסמלים והתכנים צופני סוד ואינם נגישים ופתוחים. הספר שלפנינו מציע עיון ‘על הסדר’ בזוהר שיר השירים באמצעות מהדורה מתורגמת ומוערת של דרשות הזוהר הכוללת פרשנות בסיסית והפניות למקורות ומקבילות, מן הצד האחד, ומן הצד השני עיונים רחבים יותר מסוגים שונים – מבואות נושאיים, העמקה תכנית, עיון למדני, ניתוח ספרותי, דיונים משווים, ומבט קיומי ויוצר בעקבותיו. מהדורה זו תנגיש את הטקסט הזוהרי ותאפשר ללומדים עצמאיים לעיין בו באופן מסודר תוך העמדת הקריאה האישית שלהם בטקסט מחד וקריאה במגוון העיונים הפרשניים מאידך.

ד”ר שרון גלפר-גרוסמן תכתוב על הלכה ורפואה מונעת. שרון היא אונקולוגית קרינה בוגרת אוניברסיטת הרווארד, ובוגרת תכנית ‘המורות להלכה’ של מתן, ושל תכניות בית מדרש נוספות במתן.

רפואה מונעת בראי ההלכה הספר יעסוק בגישה ההלכתית לרפואה מונעת באופן כללי, עם תשומת לב מיוחדת לסוגיות עכשוויות וטיפולים חדשניים, תוך התחקות אחר ההתפתחות נקודת המבט ההלכתית מן המקורות ועד לפסיקת ההלכה בזמננו.

ד”ר מרים ויטמן תכתוב על ספר דברי הימים. למרים דוקטורט ביהדות זמננו. היא בוגרת מתן ועסקה בהנחיית מורים ברחבי הארץ דרך משרד החינוך.

סוגיות בספר דברי הימים ספר דברי הימים הינו אחד הספרים העלומים בתנ”ך, שכן חלקים רבים מתוכו חוזרים לכאורה על ספרים אחרים, וחלקים אחרים בו, ובעיקר פרקי היחס, נראים טכניים ובלתי מובנים. הספר ‘סוגיות בספר דברי הימים’ נועד לענות על צורך ב’פתיחת’ ספר דברי הימים בפני הציבור הרחב. הוא ישלב עיונים פרשניים עם ניתוח טקסטואלי בכלים ספרותיים, ויעניק תמונה על מהות ספר דברי הימים, ייחודו, תכניו, והערכים הגלומים בו. הספר לא יהיה פירוש רציף לדברי הימים, אלא יעסוק בסוגיות מהותיות מתוכו, והוא מיועד ללומדי תנ”ך, לאוהבי תנ”ך, ולחובבי ספר ותרבות.

יעל ליבוביץ תכתוב על ספר עזרא. יעל היא מרצה חדשנית ודינמית, שמלמדת תנ”ך במתן ובבתי מדרש נוספים.

עזרא: מהפכה בהפוכה הספר יבחן את האסטרטגיות המהפכניות של ההנהגה היהודית בראשית תקופת בית שני, בזמן שהתמודדו עם האתגר חסר התקדים של חידוש עולם שאבד במרחב חדש לחלוטין.

ד”ר מירב סויסה תכתוב מדריך לקריאה ספרותית-פילוסופית של התלמוד. למירב דוקטורט בתלמוד והיא ראש מדרשת שיח השדה.

תלמוד וסודו – הלכה ומשמעותה בסוגיות התלמוד הספר יציג גישה ספרותית כוללת ללימוד של התלמוד הבבלי, מנקודת מבט הרואה את התלמוד כיצירה ספרותית, שהתכנים שלה באים לידי ביטוי לא רק ברובד המפורש של הסוגיות, אלא גם ברובדי העיצוב והעריכה של הסוגיות. גישה זו תעלה מתוך בחינה וניתוח ספרותי של מגוון סוגיות פתיחה וסוגיות הלכתיות בתלמוד. מנקודת מבט זו, ינסה הספר לעמוד על מושגי היסוד העומדים בתשתיתה של הסוגיה, ומתוך כך על המשמעות הרעיונית של הנושאים הנידונים בתלמוד.

ד”ר עדינה שטרנברג תכתוב ספר רב-תחומי על מועדי השנה והמקדש מנקודת המבט של התנ”ך והמשנה. לעדינה דוקטורט בתלמוד, והיא לומדת בתכנית ‘הלכתא’ – התכנית ללימודי הלכה גבוהים במתן ירושלים. היא מלמדת במתן ובבתי מדרש נוספים.

ימי מועד ואהל מועד ספר בין-תחומי שמטרתו לעיין ברעיונות של המועדים ופרטיהם, מתוך חזרה למקורות – מחוקי התורה, דרך סיפורי הנביאים, מפרטי הדינים ועד העיצוב הספרותי במשנה, ומסוגיות הגמרא ועד פירושי הראשונים.